Mostenirea Monteoru - Tezaurul Buzoian

Venind de la Bucuresti spre Buzau, undeva la stanga se face drumul spre Costesti - Stalpu. Odata ce ati parasit E85, vi se desfasoara la picioare un peisaj deluros extraordinar. Dealurile acestea incarcate de ciorchini aurii si sangerii, de savoir-faire-ul vinurilor cu buchete aspre, dulci, amarui si aromate sunt indicatoarele naturale ca va aflati pe drumul spre Sarata Monteoru, spre istorie si spre bogatiile naturale lasate mostenire cu nu asa mult timp in urma.
Fiul lui Constantin Stavride, Grigore Constantinescu, s-a stabilit la Sarata Monteoru, luandu-si numele de Grigore Monteoru dupa toponimul locului. Grigore C. Monteoru transforma localitatea si imprejurimile in cel mai important centru de extractie si prelucrare a petrolului din spatiul romanesc, dupa care decide sa investeasca in turism.  In 1870 construieste gara careia ii da numele de Monteoru. Un an mai tarziu apare prima fabrica de ulei mineral din Romania.
La recomandarea celebrului medic balneolog francez, dr. Guyenot, Grigore Monteoru a pus bazele statiunii balneare Sarata Monteoru, inaugurata la 1 iulie 1895. S-au construit apoi Vila Monteoru, hoteluri, o capela, un cazinou si un parc in stilul gradinilor englezesti, dupa proiectele arhitectului german Eduard Honzik, statiunea devenind cunoscuta in intreaga Europa.
Pe langa activitatea economica, Grigore C. Monteoru s-a aratat a fi un influent om politic, reprezentant de frunte al Partidului National Liberal. A fost membru al Consiliului Judeţean, deputat si senator de Buzau, functie ce a permis implicarea sa in hotararile vietii politice ale judetului si a tarii.

Sa spunem lucrurilor pe nume:
Actuala Sarata Monteoru si-a faurit o alta imagine, cea a unei strofe dintr-o poezie bacoviana.  Altadata infloritoare, Sarata Monteoru s-a reintors la “inceputuri” – exista potentialul de a-si face renasterea dar inca nu s-a nascut un al doilea Grigore Monteoru sa o trezeasca din somnul de Frumoasa adormita. Nenumaratele zvonuri ale unor proiecte de dezvoltare ale acestei zone au ramas la stadiul de zvonuri.

Sarata Monteoru: Anul 1915

Sarata Monteoru: Anul 2010